fredag 26 november 2010

Tomatströmming med broccolipotatismos


Idag lär det vara kattens dag. Kanske jag borde laga kattmat? Nja, det får nog vara. Däremot tänkte jag bjuda på strömming, och det brukar ju även katter gilla. Med ett gott potatismos till, smaksatt med både broccoli och vitlök, blir det här en riktigt nyttig rätt. Strömming innehåller både Omega 3 och D-vitamin, vilket vi behöver extra av så här års när solen gått och lagt sig. Köp färdigrensad strömming så blir rätten dessutom lättlagad. Gör i ordning strömmingen så den är färdig att sätta in i ugnen ungefär samtidigt som potatisen kokar upp.

500 g färdigrensad strömmingsfilé
salt och peppar från kvarn
honungssenap, ca 1 tsk per filé - vilken sort väljer du själv
½ dl osötad koncentrerad tomatpuré
3/4 dl olivolja
3/4 dl vatten
½ dl vit balsamvinäger
lite salt
ca 1 dl bovetemjöl

800 g potatis av mjölig sort, ex vis King Edward
3 vitlöksklyftor
salt
200 g broccoli
ca 3/4 dl mjölk, gärna gammaldags - alternativt rismjölk eller risgrädde för mjölkallergiker
klippt persilja

Klipp bort fenan på strömmingen, och torka av med hushållspapper.
Vik ut den, och salta och peppra lätt. Klicka ut ca 1 tsk senap på varje filé, och bred ut. Vik ihop, och vänd strömmingen i mjöl, och lägg den sedan taktegelsvis i en olivoljesmord ugnsfast form.
Vispa ihop tomatpuré, olivolja, vatten och balsamvinäger, och salta och peppra lätt. Bred ut över strömmingen och sätt in i ugnen, 225 grader, ca 20 minuter. Klipp över persilja.

Skala potatisen och skär i mindre bitar, och skala även vitlöken. Koka mjukt i saltat vatten ca 15 minuter. Tillsätt broccolin och koka ytterligare 5 minuter.
Häll av vattnet, och stöt eller mixa till mos tillsammans med mjölken. Smaka av med ev mer salt eller peppar, ev även med en liten skvätt grädde.


Jag lovar att Raffe får smaka lite också. Han är en raffig herre, låtsas vara ointresserad och oåtkomlig, men älskar egentligen att bli klappad och kliad.

3 kommentarer:

  1. värt att pröva men jag vet inte om det skulle uppskattas hemma.
    Förresten du har inget gott pirog recept!

    SvaraRadera
  2. Smaken är ju delad, jag hoppas du hittar något annat som familjen kan tänka sig att testa. Jag har inget pirogrecept så här på direkten, jag får helt enkelt klura lite på det.

    SvaraRadera
  3. Åh vilken härlig bild på raffe :)

    SvaraRadera