måndag 1 november 2010

Solgul lins- och paprikasoppa

Trots alla äpplen och en försvarlig hutt äppelmust dagligen sitter jag nu här genomförkyld. Rödnäst, rödögd, mosig, med sårig hals och upp över öronen begravd i ett berg av pappersnäsdukar. Man undrar hur det skulle ha varit utan äpplena? Förmodligen rena vrakvarningen! Hursomhelst får det bli en soppa idag, sväljvänlig och vitaminrik. Förhoppningsvis sätter den sprutt på immunförsvaret. Resten av dagen tänker jag tillbringa i sängen, men jag hoppas vi ses i morgon.

1 dl gula linser
ca 500 g gul paprika, ungefär 4 st
2 morötter, ca 175 g
1 stor gul lök, ca 125 - 150 g
4 stora vitlöksklyftor
8 dl vatten
3 st grönsaksbuljongtärningar
½ - 1 dl Sweet Mangosauce (ICA) - beroende på hur mycket hetta du tål

Gör så här.
Skölj linserna noga i flera vatten. Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Slanta moroten och skär också löken i mindre bitar. Blanda allt utom mangosåsen i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka under lock 15 - 20 minuter tills allt är mjukt. Kör soppan helt slät med stavmixer. Vispa ned mangosåsen. Späd ev med lite mer vatten om du tycker att soppan blir för tjock, och smaka ev av med mer mangosås eller salt. Servera gärna med en klick lätt crème fraiche eller grekisk yoghurt samt gott grovt bröd.


10 kommentarer:

  1. Åh, krya på dig! Soppan gör nog susen!

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att du blivit så knallförkyld. Själv har jag just tagit ut sista portionen av "Förkylningssoppan"ur frysen. Den som du vann en unt-tävling med för många år sedan. Den ligger som tur är kvar på nätet. Krya på dig!

    SvaraRadera
  3. Julia tyckte att "tuttarna"var fina och fotografierna. Hoppas förkylningen går över snart. Soppan ser god ut.

    SvaraRadera
  4. Tack alla! Det är fortfarande risigt med mig, och det blir nog ytterligare en dag i sängen. Men jag kommer igen, var så säker!

    SvaraRadera
  5. Den här soppan blev jättegod, fast min blev röd. Tog bara lite sweet sauce, men klämde i en halv citron, vilket gav en god syrlighet.

    Dessutom gjorde jag en risgrynspudding med russin, det sista av risgrynsgröten från ditt tips här om dagen. Med tinade hallon och blåbär! Nu är jag hälsosamt mätt och känner mig dessutom duktig.

    Tack Kjersti, för att du coachar min mathållning!

    SvaraRadera
  6. Vad roligt att både soppa och gröt blev lyckade!Och röd soppa går naturligtvis lika bra. Man behöver inte alls följa recepten slaviskt, det viktiga är att få lite nya idéer och inspiration att våga pröva något nytt.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    God soppa. Jag tog inte mangosås eftersom min sambo inte tycker om mango. Jag tog ingefära och sambal. Det blev också bra. Vi tog i lite överbliven tacoköttfärs från gårdagens middag, vilket passade fint till. Jag åt också matmuffins till (ditt recept).

    Fråga. Brukar du baka på Teffmjöl. Köpte Teffmjöl men vet inte hur jag ska använda det.

    /Jennie

    SvaraRadera
  8. Hej Jennie! Låter väl som ett bra alternativ med ingefära och sambal. Roligt att det blev bra. Jag tror i och för sig inte att din sambo hade märkt så mycket av mangon. Smaken blir inte så utpräglad, utan ger mer sting och en spännande touch.
    Ja, jag brukar ha i teffmjöl i mina matbröd emellanåt. Det här t ex från mars 2011. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/03/innehallsrikt-och-supernyttigt.html.
    Du kan också göra etiopiska pannkakor, injera på teffmjöl. Recept från september 2011.
    http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/09/injera-gluten-och-mjolkfria-etiopiska.html.
    Lycka till, och ha en fortsatt fin helg!! Jag uppskattar dina kommentarer mycket!

    SvaraRadera
  9. Tack för det, ska prova!

    /Jennie

    SvaraRadera