lördag 20 november 2010

Potatisgratäng med jordärtskockor och blåmögelost



Potatisgratäng är en klassiker som går att variera på många olika sätt. Här har jag stoppat i lite jordärtskockor och toppat med blåmögelost, som jag hade kvar lite av från broccolisoppan häromdagen. Det gav en spännande smak. Vi åt den till en fin entrecote av naturbeteskött som jag bara grillade en kort stund i grillpanna. "Kvarnade" över salt och svartpeppar, och lät sedan eftersteka några minuter i ugnen. Vegetarianer hoppar naturligtvis över köttet, och gör en mer matig sallad till.

ca 800 g potatis av mjölig sort
ca 300 g jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
4 dl mjölk, gärna gammaldags
1 dl grädde
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
75 g blåmögelost

Skala och skiva potatis, jordärtskockor och vitlök tunt.
Koka upp mjölk, grädde, salt och svartpeppar, och lägg ned potatis, skockor och vitlök.
Låt koka 5 minuter. Passa så det inte bränns. Rör hela tiden.
Lägg alltsammans i en smord, eldfast form, och smula över osten. Grädda i 200 graders ugnsvärme, ca 30 minuter tills potatisen känns lagom mjuk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar