söndag 28 november 2010

Pepparkaksmuffins med apelsin- och saffransglasyr - glutenfria


De som känner mig, och de som läst tidigare inlägg här på bloggen vet att jag inte är överförtjust i vintern, varken slasket eller kylan och mörkret. Jag skulle gärna lämna in mig för vinterförvaring om det var möjligt, för att plockas fram någon gång i mars, lagom till när ljuset börjar återvända på allvar. Men det finns något som kan få mig att krypa fram ur min håla och börja vädra och sniffa, och det är alla juliga dofter, som lägrar sig som ett varmt och trivsamt töcken i mitt kök. Apelsin, kokos, kardemumma, kanel, ingefära, vanilj, kryddnejlikor och saffran! Jag älskar saffran! Här kommer ett recept på glutenfria pepparkaksmuffins som verkligen är extra allt! Du bestämmer själv hur mycket saffran du har råd med, om smaken bara ska anas eller verkligen trumpetas ut. Mjölkfria? Javisst, beroende på vilken topping man väljer. Goda för alla? Definitivt, men om man tål vanligt mjöl och vanlig mjölk kan man naturligtvis byta ut mot det. Uteslut i så fall husken.

3 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
½ dl mörkt muscovadosocker
1 dl kallpressad kokosolja - alt neutral rapsolja
1 dl rismjölk med vaniljsmak
2 dl ljust bovetemjöl
1 dl mandelpulver eller mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
½ msk malen pomerans
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor

Topping.
100 g färskost - vanlig eller av soja
½ dl florsocker
25 g vit choklad - vanlig eller gjord på rismjölk eller sojamjölk
1 msk pressad apelsin
1 - 2 krm saffran
ev dekoration
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ned olja och mjölk.
Blanda alla torra ingredienser, och rör ned i äggsmeten. Låt stå några minuter och svälla.
Smörj 12 medelstora muffinsformar lite i botten - ska inte behövas, men jag gör det i alla fall eftersom muffins alltid har en tendens att fastna i botten - och fördela smeten i formarna.
Ställ på en plåt, och grädda i 200 graders ugnsvärme tills de pöst upp och fått fin färg. För mig tog det knappt 14 minuter, men känn med sticka eftersom ugnar är personligheter.
Låt svalna, rör ihop toppingen och bred den över muffinsen. Jag dekorerade också med apelsinsmakande chokladknappar.

Tips: I stället för söt glasyr kan du blanda ut lite blåmögelost eller grönmögelost i Kesella och bre över. Gott till glöggen.


2 kommentarer:

  1. Åhhh ge mig :) vad gott det lät! Skulle sitta fint med lite juliga muffins såhär på 1a advent! PUSS

    SvaraRadera