lördag 6 november 2010

Mma Ramotswes kött- och pumpagryta



Mma Ramotswe använder säkert sin egenodlade pumpa, och kanske också riktigt fint kött från sina egna botswanska kor. Jag tar fina grytbitar av naturbeteskött och köper min pumpa på torget. det går bra det också. Vegetarianer kan ersätta köttet med sojagrytbitar (finns flera olika märken) eller quorn. Följ då anvisning på förpackningen, och anpassa koktiden som blir kortare. Oxfonden ersätts då av grönsaksfond. Smaka dig fram, det är det bästa.

500 g fina grytbitar av nötkött
2 msk kokosolja - kan bytas mot rapsolja
1 - 2 msk Durban Curry (Santa Maria) 
1 stor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 burk hela tomater - ex vis Mutti
1 burk krämig kokosmjölk - inte någon lightvariant
3 msk oxfond
1 liten pumpa av valfri sort, ca 450 - 500 g - jag tog butternut
1 msk mango chutney
brun maizenaredning eller arrowroot


Skär köttet i mindre bitar. Hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp oljan, och fräs kryddan tillsammans med löken under omrörning.
Ska inte brynas, bara mjukna.
Öka värmen, och bryn även köttet runtom.
Slå på tomater med spad, kokosmjölk och fond, och låt småkoka under lock ca 50 - 60 minuter.
Skala och tärna pumpan, och tillsätt den. Fortsätt koka tills den är lagom mjuk, ca 15 minuter.
Smaka av med chutney och ev ytterligare fond, och red till önskad simmighet.

Servera med råris, quinoa, sötpotatismos eller polenta, samt någon kryddig chutney.


Min afrikanska hibiscus, som är ca 35 år gammal och blommar just idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar