söndag 24 oktober 2010

Orientalisk köttgryta

Det är mulet och grått, riktigt höstväder, så idag får det bli en värmande och smakrik köttygryta. Var på Granit och skulle förnya förrådet av förvaringsburkar, när jag hittade en spännande kryddblandning, Orientblandning, som består av gurkmeja, ingefära, koriander, kryddnejlika, muskot, muskotblomma, svartpeppar, spiskummin och chili. Gick hem och testade i denna gryta, som blev jättegod och mustig. Hade också några dagar innan köpt torkad papaya, som jag stoppade i. Jag serverade quinoa och min hemgjorda mangochutney till, men ris eller potatis går naturligtvis också bra. Annan chutney funkar naturligtvis också om den är söt, stark och kryddig.
Papayan kan ersättas med mango, som kan vara lättare att få tag på.
  
600 g grytbitar av nöt
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 bit färsk ingefära, ca 20 g
1 msk orientalisk krydda (från Granit)
5 dl vatten
2 msk mörk oxfond
50 g torkad papaya

Skär köttet i mindre bitar.
Hacka lök och vitlök. Skala och hacka ingefäran.
Hetta upp oljan tillsammans med kryddan i en rymlig gryta. Tillsätt löken och  ingefäran, och fräs alltsammans lätt utan att det tar färg.
Höj värmen, och bryn köttet runtom.
Tillsätt vatten, fond och strimlad, torkad papaya, och låt småputtra under lock ca en timme.
Smaka av, tillsätt ev mer fond eller krydda, och red av till önskad simmighet, ex vis med Maizenaredning Brun eller arrowroot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar